BiH
English

Ko-sponzoriran od strane
Svjetske psihijatrijske asocijacijePod pokroviteljstvom EPA
Evropske psihijatrijske asocijacijeOrganizator: 
Udruženje/Udruga psihijatara u Bosni i Hercegovini

Univerzitetski klinički centar Tuzla Klinika za psihijatriju


Pokrovitelj: 
Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine

O Tuzli

Podaci o Tuzli, jednom od najstarijih naselja na tlu Bosne i Hercegovine, potiču još iz davne 950. godine p.n.e. iz vremena vizantijskog cara Porfirogeneta. Preci današnjih žitelja Tuzle dali su naselju ime Soli koje je ušlo u sastav srednjovjekovne bosanske države. Župa Soli se u sastavu srednjovjekovne bosanske države održala sve do 1463. godine kada su je osvojili Turci i grad prozvali Tuzla što na turskom jeziku znači so. Naziv Donja Tuzla Austro-Ugarska vlast mijenja 1910. godine i gradu tada ostaje samo naziv Tuzla. Čak i rječica Jala koja protiče kroz grad, prema lingvistima, svoj naziv duguje grčkoj riječi “jalosu”, što na grčkom znači “so”. Kasnije je ova naseobina nazvana Salines budući da su ovom pokrajinom vladali i Rimljani.

Danas Tuzla pokriva površinu od 303 kvadratna kilometra te je smještena na obroncima planine Majevice u središnjem dijelu sjeveroistočne Bosne

Ovo područje je jedno od najrazvijenijih regiona na Balkanu i predstavlja administrativno, industrijsko, kulturno i obrazovno središte širokog regiona koji je po svojim ukupnim karakteristikama jedno od stubova današnje Bosne i Hercegovine. U gradu živi preko 150.000 stanovnika pripadnika preko dvadeset različitih nacionalnosti.   

Više informacija na : www.tuzla.ba